Espressokoneen valinta

Posted on January 9, 2009

0


Kunnollisen italialaisen kahvin valmistamisessa on monta tärkeää tekijää. Yksi näistä on kahvikoneen valinta. Espressosta puhuttaessa kahvikoneen pitää olla nimenomaan espresson valmistamiseen tarkoitettu laite. Oikeasta espressokoneesta voi valmistaa vain ja ainoastaan espressoa, lisää tästä myöhemmin.

Tavallinen tapa italiassa ja muualla kahvin valmistamiseen on käyttää niin sanottua mutteripannua. Mutteripannusta ei tule espressoa, mutta sillä saa kuitenkin aikaan varsin hyvää kahvia. Suosion selittää mutteripannun hankintahinta, joka on sekä Suomessa että Italiassa noin 20 euroa. Varsinaiset espressokoneet voivat maksaa 10-, 20- tai 30-kertaisen hinnan mutteripannuun verrattuna. Tässä jutussa keskitytään kuitenkin nimenomaan espressoa valmistaviin kahvikoneisiin, lisää juttua mutteripannusta tulossa myöhemmin.

Espressokone on laite, johon syötetään vettä ja jauhettua kahvipapua, sekä yleensä myös sähköä, ja joka palauttaa annoksen espressokahvia. Joissain malleissa on myös kahvimylly, jolla espressopavut voi jauhaa kahvin valmistamista varten. Tavallisesti kahvimylly on kuitenkin erillinen laite.

Gruppo on espressolaitteesta irroitettava kahva, jonka toisessa päässä on metallinen suodatin. Jauhettu kahvi asetetaan suodattimen päälle. Niin sanottuja espressonappeja käyttävässä koneessa kahvi on valmiiksi jauhettuna teepussin tapaisessa paketissa ja nappi asetetaan gruppoon. Normaalisti kahvijauhe on kuitenkin irtotavaraa, joka pakataan gruppoon käsin.

Kahva kiinnitetään kahvikoneeseen ja kahvin valmistus käynnistetään, jolloin kahvikone puristaa veden grupossa olevan suodattimen läpi alapuolelle asetettuun espressokuppiin. Puristus tapahtuu 9 barin paineella, koska 9 baria paine, jossa kahvista irtoaa crema parhaiten. Kovemmalla paineella ei ole positiivista vaikutusta lopputulokseen ja kevyemmällä paineella kahvin maku jää saavuttamatta. Veden lämpötila on oltava 85 ja 95 asteen välissä.

Kahvin valuminen kuppiin pitää tapahtua sopivalla nopeudella. Liian nopeasti valunut espresso maistuu vetiseltä, liian pitkään valunut maistuu palaneelta. Kahvikoneelta vaaditaan siis paljon asioita ja lisäksi sen käytön olisi suotavaa olla helppoa. Koska kyseessä on kuumuutta ja kovaa painetta kehittävä laite, on syytä olla kiinnostunut laitteen toimintavarmuudesta.

Tosiharrastajan laite on yksinkertainen, mekaaninen sylinteri, johon lisätään keitettyä vettä. Kehittyneempi versio sisältää vedenlämmittimen, joten pelkkä veden (tai vesijohtoliitännän) lisääminen riittää. Paine luodaan isolla vivulla, jonka vieressä on painemittari. Barista käyttää omaa lihasvoimaansa sopivan paineen aikaansaamiseksi ja seuraa prosessia espresson valumismuodosta ja painemittarista.

Ammattilainen käyttää kahvikonetta, joka sekä lämmittää veden että luo oikean paineen. Espresso valutetaan nappia painamalla ja itse koneesta barista säätää vain valumisajan. Joissain koneissa valumisaikoja voi ohjelmoida laitteeseen valmiiksi, toisissa valumisaika kontrolloidaan jokaista kuppia varten erikseen. Tällaiset kahvikoneet painavat yleensä kymmeniä kiloja, niissä voi olla 1-4 gruppoa ja niiden asentamisessa tarvitaan sekä putki- että sähkömiestä. Hintaa on tuhannesta eurosta kymmeniintuhansiin.

Kotikäyttöön sopivat espressokoneet ovat kevennettyjä versioita ammattikäyttöön tarkotetuista kahvikoneista. Laitteella saattaa olla painoa edelleen kymmeniä kiloja, toisinaan painoa voi olla vähemmänkin. Valmistusmateriaali on mielellään metalli. Keitin huolehtii lämpötilan ja paineen keräämisestä ja kahvin valmistajan hoidettavaksi jää grupon täyttäminen ja valumisajan säätäminen.

Halpahallimalli on muovista valmistettu vekotin, jossa on voi olla viisari esimerkiksi espressoa, cappucinoa, lattea ja cioccolatea varten. Laitteeseen lisätään vettä ja pussitavarana saatavaa jauhetta, joka sisältää kahvin tai kaakaon tapaisia aineita.

Espressokeittimen hankkimista kotiin kannattaa harkita vakavasti. Kunnollinen, kotikäyttöön sopiva espressokone maksaa 300-1000 euroa. Laitteella voi valmistaa yhden tai kaksi kupillista kahvia kerrallaan ja espresson luonteesta johtuen juoma on syytä nauttia saman tien. Niinpä esimerkiksi 10-henkiselle vierasseurueelle joutuu valmistamaan kahvin 5-10 kertaa ja ensimmäisenä kahvinsa saanut on jo juonut sen, kun viimeinen ei ole vielä kahvikuppia nähnytkään. Koska laite tarvitsee korkean paineen ja lämpötilan, se on kytkettävä päälle 5-30 minuuttia ennen ensimmäisen kahvikupillisen valmistamista. Kiireisen aamukahvin valmistamiseen kylmäkäynnistetty espressokone on huono valinta.

Espresson makuun päässyt ei välitä edellä mainituista vaikeuksista, vaan hankkii koneen vaivasta ja hinnasta riippumatta. Todellinen asiantuntija käy nauttimassa päivittäisen espressonsa asianmukaisessa kahvilassa.

Advertisements
Posted in: Espresso