Mikä on espresso?

Posted on January 9, 2009

0


Italialainen kahvi on maailmankuulua. Italialaisia kahviloita voi odottaa näkevänsä kaikissa suuremmissa kaupungeissa ympäri maailmaa. Mikä idea italialaisessa kahvissa on? Mikä on espresso? Miksi kahvinjuojan kannattaa olla siitä kiinnostunut?

Espresso kehitettiin Pohjois-Italiassa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella. Kyseessä on menetelmä, millä jauhetusta kahvipavusta valmisestaan juotavaa nestettä. Ideana on vaikuttaa veden valumiseen kahvijauheen läpi siten, että vedenpaine, virtaus ja lämpötila ovat parhaassa mahdollisessa suhteessa maukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Espresson valmistamiseen tarvittava paine on niin suuri, että tyydyttävään lopputulokseen pääsemiseksi tarvitaan eristyisiä laitteita, joita kutsutaan muun muassa espressokeittimiksi, kahvikoneiksi tai hämäävästi cappucinokeittimiksi.

Espresson valmistamiseen tarvitaan myös oikealla tavalla paahdettua kahvia. Espressokahvi myydään yleensä papuna, koska espresson juoja on tavallisesti kiinnostunut kahvinsa mausta ja niinollen osaa arvostaa vastajauhetun kahvin makua. Jauhamiseen tarvitsee kahvimyllyn, joka on halvimmissa laitteissa osana kahvikonetta. Kunnollinen kahvimylly voi kuitenkin olla hinnaltaan arvokkaampi kuin itse kahvikone ja tavallisesti kaikki vaivan arvoiset kokoonpanot kahvin valmistamiseksi sisältävät kahvikoneen ja kahvimyllyn erillisinä laitteina. Kahvimyllyyn kannattaa panostaa, sillä laadukas mylly tekee tasaista jauhantaa ja kestää toimintakuntoisena normaalisti paljon kahvikonetta pidempään. Lisäksi hyvä kahvimylly helpottaa itse kahvin valmistamista, sillä jauhamisen karkeutta joudutaan usein säätämään jopa saman päivän sisällä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Karkeuden säätäminen voi olla vaikeaa heppoisemmissa laitteissa ja saattaa puuttua kokonaan esimerkiksi halvasta kahvikone+mylly-yhdistelmästä.

Suomessa on muutamia kahvipaahtamoja. Oikealla tavalla säilytetty kahvipapu säilyy pussitettuna vuosia, mutta kuukauden sisällä paahdettu kahvi sisältää jäljittelemättömän maun, jota kannattaa kokeilla. Kotimainen kahvipaahtamo, joka myy espressopapua, on ainakin tamperelainen Mokkamestarit.

Miksi espresso sitten on niin erikoista? Espressoa varten paahdettu kahvipapu on paahtoasteeltaan erittäin tummaa, joka on vaaleaan paahtoon verrattuna terveellisempää ja rasittaa vähemmän vatsaa. Henkilö, joka saa Suomessa tavanomaisella tavalla valmisestusta kahvista vatsavaivoja, saattaa vaivatta sietää tummasta espressopavusta valmistettua kahvia. Oikea espresso sisältää runsaan kerroksen niin sanottua cremaa, joka on kerros valmiin kahvin pinnalla kelluvaa, vaaleaa vaahtoa. Crema sisältää kahvin parhaan maun ja muodostuu kasviöljyistä, proteiineista ja sokereista. Crema säilyy muodossaan vain hetken kahvin valmistamisesta, missä tulee ilmi koko espressokahvin alkuperäinen idea: kahvi valmistetaan oikealla tavalla, oikealla nopeudella, jotta kahvipavun parhaat maut saadaan esiin, jonka jälkeen juoma nautitaan välittömästi.

Advertisements
Posted in: Espresso