Espressokoneen käyttö

Posted on January 10, 2009

0


Italialaisen kahvin valmistamiseen hankitun espressolaitteen käyttäminen vaatii opettelua koneen mallin mukaisesti. Täysin automaattinen laite tarvitsee vain vettä, sähköä ja jauhetta. Tällainen kone tuottaa tavallisesti huonomman tuloksen kuin edes välttävästi oikean espressokoneen käyttöä harjoitteleva ensikäyttäjä. Jos surkea “espresso” miellyttää, täysautomaattisen espressokoneen omistaja voi olla varma ainakin siitä, että jokainen laitteen valmistama kuppi on samanlainen. Muunlaisten koneiden käyttäjät joutuvat yrityksen ja erehdyksen tuoman kokemuksen kautta varmistamaan valmistamiensa kahvien laadun kuppi kerrallaan.

Sekä koti- että ammattikäytössä olevan espressokoneen käyttämisessä tärkeintä on pitää laite puhtaana. Gruppoa on liotettava valkaisu- tai muussa puhdistusaineessa säännöllisesti, suodatin huuhdellaan jokaisen kahvikupin jälkeen ja itse laitteessa kiinni oleva yläsuodatin puhdistetaan ainakin kerran päivässä, jos laitetta on sinä päivänä käytetty. Yläsihti ja siihen liittyvät putket huuhdellaan puhdistusaineella säännöllisesti. Gruppokahvan ja kahvikoneen välissä oleva tiiviste tarkistetaan puolivuosittain ja vaihdetaan tarvittaessa. Maitopilli on ehdottomasti pyyhittävä vedellä kastellulla rätillä jokaisen vaahdotuskerran jälkeen ja puhdistus on oltava erityisen huolellinen, jos maitopillillä on valmistettu jotain muuta kuin maitovaahtoa, esimerkiksi kaakaota. Pillin päähän ja pillin suodattimen liitoksiin palaneet liat poistetaan keittämällä pillillä vettä. Pilliä tai sen osia ei saa puhdistaa raaputtamalla!

Baristan tehtävä espressokoneen käytössä on grupon täyttäminen oikein ja valun pituuden säätäminen sopivaksi. Gruppo täytetään laittamalla siihen suodattimen kokoon sopiva määrä oikein jauhettua espressokahvia, tamppaamalla se tiiviiksi ja huolehtimalla siitä, että grupon espressokoneeseen kiinnittävissä osissa ei ole kahvijauhetta tai muuta likaa. Suodatuksen pituus on oltava noin 25 sekuntia, tarkalleen oikea pituus saadaan tarkastelemalla valun muotoa ja valmiin kahvin makua.

Kun espresso on valunut kuppiin, kahvi viedään nautittavaksi ja barista suorittaa välittömästi grupon tyhjentämisen kahvinpuruista. Kahvijauhe irtoaa suodattimesta yhtenäisenä kakkuna, joka lyödään kumilla vuoratulla reunalla varustettuun roska-astiaan, niin sanottuun knock-boxiin. Suodatin huuhdellaan vedellä, mutta kahvikoneessa kiinni oleva yläsuodatin tulee myös huuhdella. Paras tapa on laskea vettä kahvikoneen läpi kuten espressoa valmistettaessa, mutta pitää gruppoa kädessä. Yläsuodattimesta valuva vesinoro puhdistaa sekä yläsuodattimen että grupossa olevan suodattimen.

Vielä yksi neuvo, joka kannattaa pitää mielessä varsinkin jos kahvikone on tuotantokäytössä: gruppokahvan alapuolella oleva ritilä kannattaa aika ajoin pyyhkäistä puhtaaksi kahvitahroista. Likaisesta ritilästä siirtyy kahvia ja kahvipuruja kahvikuppien pohjiin, joka näyttää huonolta tarjoiltaessa.

Advertisements
Tagged:
Posted in: Espresso