Espresson valmistaminen

Posted on January 12, 2009

0


Italialainen kahvi tarkoittaa espressoa. Cappucino, latte, americano, con panna, jne ovat espressosta valmistettuja kahveja, joihin lisätään maitoa, vettä, kermaa, siirappia, suklaata tai muita aineita. Espresson valmistaminen on kaiken italialaisen kahvinvalmistamisen perusta. Jos espresso on huonosti tehty, latte maistuu huonolta riippumatta maidonkaadolla tehdyistä efekteistä. Huonosti tehty maitovaahto puolestaan saa cappucinon maistumaan oudolta, mutta kunhan espresso on tehty oikein, kahvi on yleensä vielä nautittavissa.

Espresso valmistetaan espressojauheesta ja vedestä. Espressojauhe saadaan mielellään juuri jauhetuista, erityisesti espressoa varten paahdetuista kahvipavuista. Veden lämpötila on oltava 85-95 astetta ja se on valutettava espressojauheen läpi 9 barin paineella. Espresson valmistamiseen tarvitaan tavallisesti kahvikone vedenpaineen ja suodatuksen toimittamiseksi ja kahvimylly espressopapujen jauhamiseksi.

Aloitustilanteessa kahvikoneen on oltava lämmin ja paineistettu. Gruppo eli kahvikoneessa oleva kahva, jossa on suodatin kahvia varten, on myös lämmitettävä. Tavallisesti gruppoa pidetään kiinnitettynä paikalleen kahvikoneessa, jolloin se lämpiää koneen mukana. Kahvikuppeja varten on yleensä myös tila, usein kahvikoneen päällä, jossa niitä kannattaa säilyttää: jos espresso valutetaan kylmään kuppiin, ensimmäiset millilitrat kahvista muuttuvat kitkeriksi luovuttaessaan lämpöään kylmän kahvikupin pohjalla. Grupossa oleva suodatin on oltava puhdas ja kuiva. Tarvittaessa suodatin kannattaa pyyhkiä esimerkiksi paperisella käsipyyhkeellä.

Suodattimen päälle laitetaan espressojauhetta suodattimen koon mukaan. Yhden kupin valmistavalle suodattimelle sopiva annos on 7-10 grammaa, kaksipäiselle grupolle 12-18 grammaa. Suodattimissa on tavallisesti jonkinlainen merkki kohdassa, johon asti ne on sopivaa täyttää. Merkki on oikeassa kohdassa vasta sitten, kun kahvijauhe on tampattu. Jauhe tiivistetään suodattimeen tampperilla, joka on suodattimen halkaisijan kokoinen, tasapäinen puristin. Sopiva puristuspaine on 10-15 kiloa (fysiikan kannalta korrekti ilmaisu olisi kaiketi 100-150 Newtonia). Tamppauksen jälkeen suodattimen reunoilta pyyhitään ylimääräiset jauhehippuset pois ja gruppo kierretään tiiviisti kahvikoneeseen.

Grupon kiinnittämisen jälkeen espresson valuttaminen on aloitettava pian, sillä kahvikoneen yläsuodattimesta siirtyy kosteutta kahvijauheeseen, vaikka vesihanaa ei olisikaan avattu. Grupon alle asetetaan espressokuppi ja valutus käynnistetään. Oikea pituus valulle on 25 sekuntia, joskin erinäisistä seikoista riippuen loistavaan lopputulokseen voidaan toisinaan päästä myös lyhyemmillä tai pidemmillä ajoilla. Valun aikana nesteen kulkua gruposta espressokuppiin kannattaa tarkastella huolellisesti.

Valun jälkeen kahvi on valmista nautittavaksi. Ennen muita tehtäviä gruppo pitää vielä tyhjentää kahvijauheesta ja molemmat suodattimet on huuhdeltava.

Advertisements
Posted in: Espresso