Vallejo maalit

Posted on January 15, 2009

0


vallejo_maalitRanskalainen Vallejo on kuuma nimi akryylimaalien valmistajana. Vallejolla on monia maalisarjoja erilaisiin käyttötarkoituksiin, tässä puhun ainoastaan miniatyyrien maalaamisesta. Model color -sarja sisältää laajimman valikoiman luonnollisia värejä, esimerkiksi ruskeaa on saatavana 14 eri sävyllä. Game color sisältää kaikkia värejä turkoosista pinkkiin ja luonnollisiin, maanläheisiin väreihin, mutta Model coloriin verrattuna variaatioita on vähän tai ei ollenkaan. Game color on se sarja, jota tavallisesti näkee kaupoissa ja verkkokaupoissa.

Vallejon Game color maalit toimitetaan 17 millilitran muovisissa pulloissa. Pulloissa on varmatoiminen kierrekorkki ja sen alla pipetti, joka on pullossa kiinni. Maalipullon materiaali on joustavaa, joten pulloa voi puristaa ja pipetin läpi maalia voi annostella tipottain. Tippa-annostelija pysyy paikoillaan melko hyvin, mutta tarvittaessa sen voi irroittaa esimerkiksi raottamalla liitosta veitsenterällä. Joskus pipetti voi kauemmin käytetyistä pulloista jäädä kiinni korkkiin pulloa avatessa, jolloin kannattaa olla silmä tarkkana ennenkuin pusertaa koko pullon sisällön paletille.

Maalit säilyvät hyvin, esimerkiksi vuonna 2001 ostamani Vallejon Game color -maalit ovat vuonna 2009 edelleen täysin toimintakuntoisia. Maaleissa on kuitenkin ohenne, joka voi nousta pullossa maalin pinnalle, jos pullo seisoo kauan paikoillaan. Runsaalla ravistelulla ja tarvittaessa puhtaalla tikulla suoritetulla sekoituksella maalit palaavat nopeasti oikeaan olomuotoonsa. Kerran olen ostanut värin, joka ei enää sekoittunut, ilmeisesti kyseinen pullo oli seissyt kaupan maalitelineessä jo pidempään. Reilu kauppias antoi uuden värin tilalle, joka toimi normaalisti.

Tippa-annostelijan avulla maalien sekoitussuhdetta on helppo valvoa. Kun sopiva sekoitussuhde löytyy, ei tarvitse kuin kirjoittaa ylös, montako tippaa seos tarvitsee mitäkin väriä. Näin seosta voi käyttää tarvittaessa kuukausien tai vuosien päästä uudestaan. Maalin voi myös valmistaa tyhjään pulloon, jossa se säilyy hyvänä pitkään.

Game colorin mallistosta löytyy tuote nimeltä Glaze Medium, joka ei ole maali vaan sitä käytetään ohenteena ja maalin kuivumista hidastavana lisäaineena. Mediumin avulla voi maalata vaalean pohjamaalin päälle tummempaa sävyä kerroksittain, jolloin lopputulos näyttää varsin hyvältä ilman sen kummempaa varjostamista tai korostamista. Samaan tekniikkaa voi käyttää saippuan avulla, mutta saippua vaahtoaa helposti ja Vallejon pullosta Mediumia on helppo annostella täsmällisesti.

Game coloria myydään Suomessa monissa taide- tai harrastekaupoissa sekä monissa miniatyyrejä myyvissä kaupoissa. Suomalaisista verkkokaupoista Vallejoa myy mm. Sotataito (Sotataidolla on mallistossa myös muita Vallejon maalisarjoja), Boostep.fi ja Fantasiapelit.

Advertisements