WordPress.com on sittenkin paras

Posted on June 25, 2009

0


Aloitin tämän blogin harjaantuakseni ammatissani. Olen paitsi barista myös verkkosovelluskehittäjä mainostoimistossa, joten tuntemus alan kuumista softista ja hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksista on tärkeää. Nyt reilu puoli vuotta myöhemmin on hyvä aika tarkastella kokemuksia.

WordPress on sovelluksena kovasti mieleeni. Tätä on looginen käyttää, asiat toimivat ja koko paketti näyttää tyylikkäältä. Verrattavissa Drupaliin ja osin jopa sitä käyttäjäystävällisempi. Blogger (tai blogspot, miksi sitä nyt pitäisikään kutsua) sen sijaan oli pettymys. Kontrolli tekstien suhteen on hyvin suppeaa, median syöttäminen hankalaa ja ulkoasu on tökerö. Bloggerin toimivuus vaihteli, Ubuntu + Firefox -yhdistelmällä käytössä oli joskus hankaluuksia, tosin tämä voi mennä vanhojen ohjelmistojeni piikkiin. Bloggerissa tekemäni blogin ulkoasu jäi kuitenkin pöljän näköiseksi parhaista yrityksistäni huolimatta. Hyvänä puolena Bloggerissa oli CSS-muokkaus, jonka voi WordPressissä tehdä vain lisämaksua vastaan.

Näkyvyydessä löytyi suuria eroja. WordPress.comissa blogitekstit alkoivat viikon sisällä kerätä liikennettä ja pidemmällä jaksolla blogissa oli 3-4 lukijaa päivittäin. Blogspotissa ei tapahtunut mitään kahteen kuukauteen, jonka jälkeen kävijöitä oli viikossa 1-2. Tekstit olivat siis kummassakin samat.

Taika ei kuitenkaan liene itse WordPress-softassa vaan wordpress.comissa blogin alustana. Asensin nimittäin WordPressin myös omalle palvelimelle, jossa se keräsi liikennettä jotakuinkin saman verran kuin Blogger. WordPress.comissa blogeja linkitetään muille wordpress.comin käyttäjille ja lisäksi sivustolla on hakukoneoptimointiin vaikuttava indeksi palvelimen avainsanoista, joka selittää blogitekstien nopean siirtymisen hakukoneiden saataville.

Ainoa syy olla käyttämättä WordPress-blogia wordpress.comissa on AdSense. WordPress.com ei nimittäin mainoksia käyttäjiensä sivuilla hyväksy, mikä osaltaan varmasti vaikuttaa palvelimen käytettävyyteen. Laatu pysyy korkealla, kun blogaajat eivät väkisin täytä artikkeleitaan avainsanoilla pysyäkseen AdSensen vaatimissa tehokkuustavoitteissa. Samoin blogien lukijat jaksavat selailla tekstejä, kun saavat vain sen mitä tilaavat ja sivujen latausajat pysyvät kurissa.

Bloggerin aion unohtaa. Blogipohjia on loppumaton määrä, esimerkiksi suosituin suomalainen lienee Vuodatus. Toistaiseksi todetaan vain, että WordPress ja wordpress.com on sittenkin paras.

Advertisements