Hyvän kahvin valmistaminen kotona

Posted on August 20, 2009

0


Helpoin tapa nauttia hyvästä kahvista kotona on hankkia kahvimylly. Se on suurin tekijä kahvin maun parantamisessa. Kahvimyllyn myötä joutuu tietenkin hankkimaan kahvin papuina valmiiksi jauhetun sijaan, mutta vasta jauhetun kahvin merkitys on niin suuri, että myllyn omistamista voidaan pitää tärkeimpänä välineenä kahvinjuonnissa.

Millainen myllyn pitää olla? Sillä ei ole suurta merkitystä, ellet omista useamman sadan euron arvoista espressokeitintä. Kunhan kahvipapu jauhetaan tai leikataan muutama minuutti ennen kahvijuoman valmistamista, ero kuukausia sitten jauhettuun kahviin on valtava. Halvimmat kahvimyllyt (kirpputorilta hankittavien isovanhempien aikaisten kahvimyllyjen ohella) ovat pieniä sylintereitä, joiden pesässä oleva terä pilkkoo kahvipavut vaihtelevan kokoisiin palasiin. Laitteissa ei ole karkeusasteen säätöä eikä sillä ole niin väliäkään, koska jälki on joka tapauksessa hyvin epätasaista. Tällainen leikkuri on erinomainen käytettäessä suodatinkeitintä tai pressopannua, niin hyvä että paremmasta ole juuri väliä!

Ascaso-kahvimylly

Ascaso-kahvimylly

Mokkapannun kanssa leikkurimylly toimii myös erinomaisesti. Kahvin suodattumisessa on mokka- eli mutteripannussa jo niin kova paine, että tasaisesti jauhetulle kahville olisi kuitenkin tilausta. Leikkurimyllyn 10-20 € hinnasta seuraavaan vakavasti otettavaan laitteeseen on kuitenkin suuri askel. Tosiharrastajan kotitkäyttöön suunnattu Ascaso-kahvimylly maksaa jo parisensataa euroa. Tässä myllyssä on karkeuden säätö ja jauhatuksen jälki on melko tasainen. Laitteella voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia myös espressokeittimien kanssa ja siihen se ensisijaisesti on tarkoitettukin. Pressopannulle tai suodatinkeittimelle tämän luokan mylly on ylimitoitettu, mutta ei siitä toki haittaakaan ole. Asiaa voisi verrata halpahallista ostettuun kotistereoon yhdistettyihin kalliisiin hifi-kaiuttimiin.

Mazzer Mini

Mazzer Mini

High end myllyt ovat sitten asia erikseen. Ammattikäyttöön tarkoitetut kahvimyllyt käyttävät terien sijaan hiomalevyjä, joissa jauhatuksen jälki on aivan eri luokkaa kuin kotimyllyissä (Ascasossakin on vain terät). Mazzer Mini on nimestään huolimatta maailmanluokan mylly, joka toimii luotettavasti päivästä toiseen, vuodesta toiseen, erehtymättä ja aina tasalaatuisena. Karkeuden säätö on erittäin tarkka. Laitteen käyttäminen on nopeaa ja helppoa. Hupi näkyy hintalapussa, joka hädin tuskin pysyy kolminumeroisena.

Kotibaristan parhaat ystävät ovat tärkeysjärjestyksessä mylly, papu ja kahvinkeitin. Hyvällä kahvinkeittimellä ei tee mitään, jos itse kahvin raaka-aineen, eli vastajauhetun kahvin saannissa on ongelmia. Ensimmäinen askel hyvään kahviin on halvimman mahdollisen kahvimyllyn hankinta ja pussillinen kelvollisia kahvipapuja. Suodatinkeittimen käyttämisessä ei ole mitään vikaa, mutta jos varaa oli 15 € kahvimyllyyn, löytyy varmaankin vielä 10 € pressopannuun, jolla voi varmistaa kahviveden lämpötilan ja puhtauden pysymisen hyvänä. Vanhoissa suodatinkahvikeittimissä veden lämpötilan ja puhtauden kanssa voi olla ihmettelemistä ja ihan turhaan, koska pressopannut on keksitty. Ei muuta kuin jauhamaan!

Advertisements
Posted in: Espresso