Drupal 7, lämpimästi tervetuloa

Posted on August 11, 2011

0


Drupal-sisällönhallintajärjestelmän versio 7.0 julkaistiin tammikuussa 2011. Uuden alustan betaversiosta oli päässyt kokeilemaan jo kesästä 2010. 7 päihittää edeltäjänsä mennen tullen!

Drupal on massiivinen ohjelmointialusta, joka moduulirakenteensa ansiosta sopii minkälaisille verkkopalveluille tahansa. Heti alkuun on lyötävä pöytään valtava puute: Drupalissa ei vieläkään ole kunnollista verkkokauppalaajennusta. Ubercart on miltei käyttökelpoinen moduuli, mutta Smilehousen tai Clovershopin helppokäyttöisiä sovelluksia tulee ikävä. Niinpä verkkokaupan suunnittelija joutunee turvautumaan kolmannen osapuolten palveluihin, tai tekemään oman verkkokauppalaajennuksen. Tästä päästäänkin itse Drupalin ytimeen: järjestelmän laajentaminen moduuleilla on koko Drupalin käytön ydin.

Ohjelmointitaidotonkin saa Drupalista paljon irti. Teemoja ja valmiita moduuleita on pilvin pimein. Pienen yrityksen verkkosivuna tai omaan blogikäyttöön Drupalia voi käyttää vallan mainiosti, vaikka asetelma onkin samankaltainen kuin jos lähtisi kuuraketilla maitokauppaan. Vuonna 2010 1 % kaikista Internetin verkkosivuista käytti Drupalia, mikä tarkoittaa Drupalin olevan ehkä laajimmassa käytössä oleva verkkosovellus. Ainakin puhutaan sadoista tuhansista tai miljoonista sivuista.
Drupal 7 on edeltäjiään parempi kaikin puolin. Loppukäyttäjälle muutokset ovat pieniä mutta dramaattisia: uusi ylläpitäjän työkalupalkki on niin kätevä, että vanhoja Drupal 6-sivustoja on kerrassaan kurja käyttää. Drupalin ydintiimi käytti runsaasti resursseja käyttäjäystävällisyyden kehittämiseen ja sijoitus kannatti. Vähiten muutoksia on ehkä niille Drupalin käyttäjille, jotka rakentavat Drupalilla sivuja ilman ohjelmointia. Teemojen ja päivitysten asentamisessa on tapahtunut parannuksia, block-työkalu on ennallaan ja CCK on osa Drupal Corea, mutta CCK on Drupal 6:llakin ollut miltei välttämätön lisäosa joten ei kummempia muutoksia sen suhteen.

Ohjelmoijalle Drupal 7 on erinomainen. Sisäiset rakenteet on pantu uusiksi, oliot ovat enemmän esillä, tiedon kuljettaminen tapahtuu nipuissa (ei tarvitse enää muistaa kymmenen attribuutin järjestystä Drupalin funktioita kutsuessa) ja Entity-ratkaisu parantaa tiedon järjestelyä. Drupalin tietokantakäyttö on valitettavasti yhtä sekavaa kuin ennenkin, tai ehkä vieläkin sekavampaa (miksi CCK:lla luodun taulun nimi on field_data_field_order, miksei pelkkä field_order?).

Ei paluuta vanhaan, Drupal 7 on todella hyvä. Drupal 8:n suunnittelu on muuten jo aloitettu.

Advertisements
Posted in: Drupal